6 Βήματα για το μπάνιο του μωρού
Της Μαρίνας Στασινού.
Για να διαβάζεις αυτό το κείμενο, μάλλον το μωράκι σου ετοιμάζεται να έρθει στον κόσμο. Κάτι που απασχολεί τους περισσότερους νέους γονείς είναι σαφέστατα το μπανάκι του. Πράγματι, το μπάνιο του μωρού δεν αποτελεί μία απλή υπόθεση. Ωστόσο, μην πανικοβάλλεσαι. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, το μπάνιο του μωρού θα είναι παιχνιδάκι!
- Σήκωσε τα μανίκια & οργανώσου
Η οργάνωση είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα. Ξεκινώντας από τη διαμόρφωση του χώρου ανάλογα με τη διαρρύθμισή του, μπορείς να προβλέψεις τις περισσότερες πιθανές καταστάσεις που θα προκύψουν. Τα αντικείμενα, που θα χρειαστείς πρέπει να βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά, ώστε να μπορείς να τα προσεγγίσεις & χρησιμοποιήσεις εύκολα. Καλό θα ήταν, τον πρώτο καιρό, κι εφόσον αυτό είναι εφικτό, να παρευρίσκονται και οι δύο γονείς στο μπάνιο. Έτσι, θα μειωθεί η ανασφάλειά σας.
- Χρησιμοποίησε βοηθήματα
Πλέον, μπορείς να διαλέξεις τα αντικείμενα του μπάνιου, μέσα από μία πληθώρα έξυπνων βοηθημάτων. Εξαιρετικά βοηθητικά μπορούν να φανούν τα διαχωριστικά μπανιέρας, που θα οριοθετήσουν το χώρο. Επιπλέον, οι ειδικές ξαπλώστρες & τα καθισματάκια εγγυώνται την ασφάλεια του μωρού σε ένα δυνάμει επικίνδυνο περιβάλλον, όπως είναι η μπανιέρα.
- Ρύθμισε τη θερμοκρασία του νερού
Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με τη θερμοκρασία του νερού. Αν αυτό είναι δυνατόν, καλό είναι να την έχεις ρυθμίσει πριν φέρεις το μωρό για μπάνιο. Έτσι, δε θα βρεθείς προ -άσχημης- εκπλήξεως. Η παραπάνω τακτική, φυσικά, δε σημαίνει, ότι δεν πρέπει να ελέγχεις τη θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, που θα ταράξουν το μωρό, αντί να το χαλαρώσουν.
- Συχνότητα & διάρκεια μπάνιου
Αντίθετα με την άποψη πολλών μαμάδων, το μπάνιο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ συχνό, αλλά ούτε και να διαρκεί πολύ ώρα. Αρκεί να κάνεις μπάνιο το μωράκι σου μία με δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, η διάρκεια πρέπει να είναι συγκεκριμένη, περίπου 5 λεπτά της ώρας. Τα παραπάνω υποστηρίζονται από ευρήματα, που υποδεικνύουν, ότι το νερό της βρύσης είναι αρκετά «σκληρό» για το δερματάκι του μωρού. Έτσι, το συχνό ή πολύωρο μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ατοπία ή η νινίδα & σε ερεθισμούς.
- Μην το αφήσεις λεπτό μόνο του
Μπορεί να σου φαίνεται δεδομένο, όμως λόγω της φρενήρους καθημερινότητας, είναι πολύ πιθανό να προκύψει κάτι, την ώρα που κάνεις μπάνιο το μωράκι σου. Είναι σημαντικό την ώρα του μπάνιου να μην έχεις ανειλημμένες υποχρεώσεις στο σπίτι, τόσο για να μην αφήσεις μόνο του μωρό, όσο και για να μην έχεις άγχος. Εκείνη την ώρα, το σημαντικότερο είναι να είσαι αφοσιωμένη και συγκεντρωμένη, ώστε να αποφύγεις απότομες & βιαστικές κινήσεις.
- Διαχειρίσου έξυπνα τα «τάντρουμ»
Ένα συχνό φαινόμενο στα μωρά, είναι να αντιδρούν υπερβολικά, όταν το μπάνιο τελειώνει. Παράμεινε ψύχραιμη. Αν έχεις παρατηρήσει, ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά, φρόντισε να έχεις το γάλα του κοντά, καθώς με αυτόν τον τρόπο το πιθανότερο είναι πως θα ησυχάσει. Μία άλλη εναλλακτική, είναι να του αποσπάσεις την προσοχή με κάποιο άλλο αντικείμενο.
Αφού τελειώσαμε με τα διαδικαστικά, σου θυμίζουμε ότι ακόμη και το μπάνιο μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό για το μωρό. Εντάσσοντας διάφορα παιχνιδάκια με όμορφα χρώματα, «εκπαιδεύουμε» το μωρό μας να παραμένει ήρεμο και να απολαμβάνει τη διαδικασία του μπάνιου. Αυτό συμβαίνει, γιατί το μπάνιο συνδέεται με όμορφα ερεθίσματα, που γεννούν θετικά συναισθήματα.
Extra tip: Ένα βρεφικό μπουρνουζάκι είναι ιδανικότερο έναντι της πετσέτας για το τελείωμα του μπάνιου, καθώς εφαρμόζει ακριβώς αλλά κρατάει και το μωράκι σου ζεστό, μέχρι να το ντύσεις!
דירות דיסקרטיות ברמת גן
Can I simply say what a comfort to find somebody that actually knows what they are talking about on the net. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. More people have to check this out and understand this side of your story. I cant believe you are not more popular because you certainly have the gift.