Συμβουλές διατροφής για την περίοδο της εγκυμοσύνης
Της Νεφέλης Λουίζου.
🌼Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η πιο απαιτητική και περίεργη φάση στην ζωή μιας γυναίκας.
🤰Ο οργανισμός αλλάζει μέρα με την μέρα, και η διατροφή, ο ύπνος και η ηρεμία είναι το καλύτερο δώρο που μπορουμε να του προσφέρουμε!
❣️Η ρόλος της διατροφής είναι ο σημαντικότερος αφού εκτός από τον οργανισμό μας πρέπει να υποστηρίξουμε σωστά άλλο ένα καινούργιο συστημα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε για δύο!
Οι απαιτήσεις του εμβρύου αλλα και της εγκυμονούσας κάθε τρίμηνο αλλάζουν. Μπορεί να παρατηρούνται παράξενες συνήθειες και προβλήματα που ισως να μην τα είχαμε πριν όπως λιγούρες, δυσκοιλιότητα, καούρες, πρωινές ναυτίες ακόμα και η εμφάνιση ζακχάρου κύησης.
Η ημερήσια ενέργεια που πρέπει να λαμβάνεται επιπλέον είναι 100-200 kcal κατά τα δύο πρωτα τρίμηνα και 200-300kcal στο τελευταίο (εξαρτάται πάντα βέβαια με την κάθε περίπτωση).
Μικροοργανισμοί 🦠
Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο κατά την κύηση είναι η ασφάλεια τροφίμων. Θα πρέπει να αποφεύγονται συγκεκριμένα φαγητά τα οποία μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς και να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως:
Σαλμονέλωση: Κακοσυντηρημένα και άψητα πουλερικά, αυγά που δεν έχουν βράσει καλά, μαγιονέζα.
Τοξοπλάσμωση: Ξαναζεσταμένα φαγητά, φρούτα ή λαχανικά οπου δεν έχουν πλυθεί καλά.
Υπερβιταμίνωση: π.χ. από βιταμίνη Α όπως συκώτι και τα προιόντα του.
Αλλεργίες: Έχει παρατηρηθεί ότι όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην μαμά, πρέπει ν αποφεύγονται ξηροί καρποί και φιστίκια κατά την κύηση.
Βιταμίνες 💊
Κατά την διάρκεια της κύησης πρέπει οι αποθήκες του οργανισμού να είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά. Αν υπάρχει κάποια έλλειψη, πρέπει να φροντίσουμε να την αναπληρώσουμε.
Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο σίδηρο (συνδυασμένο με βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση), στην βιταμίνη D (λαμβάνεται από τον ήλιο), B12 (από ζωικά τρόφιμα, αυγά), επάρκεια ασβεστίου και βέβαια να λαμβάνονται επαρκείς πρωτείνες στα γεύματα
Καφεΐνη ☕️: Μέχρι ένα φλυτζάνι καφέ/ ημέρα.
Άθληση 🧘🏼♀️
Στόχος της άσκησης στην συγκεκριμένη περίοδο είναι να διατηρηθεί μια καλή φυσική κατάσταση της εγκυμονούσας και όχι να φτιάξει μύες με απαιτητικά προγράμματα. Ενδέικνυται το κολύμπι, το ελαφρύ τρέξιμο, το περπάτημα και απλές ασκήσεις ενδυνάμωσεις χωρίς να πιέζεται η κοιλιά.
Ενυδάτωση 💧
Οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό είναι πολύ περισσότερες από πριν. Το νερό είναι αυτό που μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο, κι επειδή αυξάνεται η θερμοκρσασία της εγκύου απαιτείται.
Αλκοόλ🍺
Η ασφαλέστερη κατάσταση είναι η αποφυγή του, γιατί περνάει στην κυκλοφορία του μωρού, αλλα ένα ή δυο ποτηράκια/εβδομάδα ή ανα δυο εβδομάδες, μάζι με το φαγητό μπορόυν να καταναλωθούν.
Τα παραπάνω είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Κάθε περίπτωση κύησης είναι μοναδική και θα πρέπει να αναζητάμε την γνώμη ειδικού για εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Η διατροφολόγος Νεφέλη Λουιζου ειδικεύεται σε διατροφές εγκυμοσύνης, ορμονικών διαταραχών και αθλητικής προετοιμασίας.