Τσιμπήματα στην παραλία: Τι να κάνετε;
Για ένα ακόμα καλοκαίρι οι μωβ μέδουσες (τσούχτρες) έχουν έντονη παρουσία στις μεσογειακές θάλασσες. Παράλληλα, οι συνήθεις ύποπτοι, σφήκες και μέλισσες, είναι παντού το καλοκαίρι. Πηγαίνοντας στην παραλία με τα παιδιά λοιπόν πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.
Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα
- Βγαίνουμε αμέσως από το νερό. Αν τα πλοκάμια της μέδουσας είναι στο δέρμα, τα αφαιρούμε προσεκτικά, ΟΧΙ με γυμνά χέρια και προσέχοντας να μην ακουμπήσουν σε άλλο σημείο του σώματος.
- Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ εμφιαλωμένο ή άλλου τύπου), χωρίς να τρίβουμε το σημείο.
- Χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα με θαλασσινό νερό για να φτιάξουμε ένα μίγμα (σε αναλογία 1 προς 1), το οποίο εφαρμόζουμε στην περιοχή του τσιμπήματος για λίγα λεπτά, ώστε να ανακουφίσει τον πόνο και να σταματήσει την επιπλέον έκκριση δηλητηρίου.
- Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα.
- Εφαρμόζουμε πάγο ή κάποιο παγωμένο αναψυκτικό/νερό πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Το παγωμένο αντικείμενο, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως χαρτί ή μπλούζα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να υπάρξει ανακούφιση του πόνου.
- ΔΕΝ τυλίγουμε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΔΕΝ βάζουμε ξύδι, γλυκό νερό, οινόπνευμα ή αμμωνία.
- Με την πρώτη ευκαιρία μιλάμε με γιατρό ή φαρμακοποιό για να μας δώσει μια κατάλληλη αλοιφή (συνήθως ήπιας κορτιζόνης).
Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει σφήκα/μέλισσα
- Αν είναι τσίμπημα μέλισσας, προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το κεντρί που έμεινε πίσω κάνοντας ήπιες πλάγιες κινήσεις με το νύχι/δάχτυλο στο σημείο τσιμπήματος.
- Βάζουμε λίγο πάγο στην περιοχή για να ανακουφιστούμε από τον πόνο.
- Αν ο πόνος είναι έντονος και συνοδεύεται από ερεθισμό ή φαγούρα, παίρνουμε κάποιο αντισταμινικό ή/και παυσίπονο φάρμακο.
- Για την εξουδετέρωση του δηλητήριου, στο τσίμπημα από μέλισσα βάζουμε αμμωνία ή μίγμα μαγειρικής σόδας, ενώ στο τσίμπημα σφήκας βάζουμε ξύδι.
- Αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και υποδηλώνουν αλλεργική αντίδραση (σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, έντονο κοκκίνισμα δέρματος, ναυτία/εμετός κλπ) πηγαίνουμε το συντομότερο δυνατόν στο πλησιέστερο φαρμακείο/νοσοκομείο.
Frankie Bridge
I really like your writing style..Its so easily understandable. You can visit my blog at https://garminexpress.global and then maybe you can share your thought about mine.